ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Μεγάλος αριθμός μελετών αποδεικνύουν τον αντίκτυπο της διατροφής και του τρόπου ζωής στην ανδρική γονιμότητα. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν είναι οι παρακάτω:

Κάπνισμα: Έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα μειώνει τόσο τον αριθμό των σπερματοζωαρίων όσο και την κινητικότητά τους.

Οινοπνευματώδη: Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την επίδραση της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ στο σπέρμα.

Φαρμακευτικές ουσίες: Η χρήση παράνομων ουσιών σαφώς μειώνει την ποιότητα του σπέρματος και πρέπει αυστηρά να αποφεύγεται. Εάν χρησιμοποιείτε συνταγογραφούμενα φάρμακα, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας.

Σεξουαλική δραστηριότητα: Για την κατάλληλη ανανέωση του σπέρματος, συνιστάται να έχετε τακτικές σεξουαλικές σχέσεις, ακόμη και εάν η γυναίκα δεν βρίσκεται στην «πιο γόνιμη εβδομάδα» του κύκλου της.
Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την καλύτερη «στάση» για εγκυμοσύνη.

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες και στενά εσώρουχα:  Οι όρχεις θα πρέπει να έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία από το υπόλοιπο σώμα για τη βέλτιστη παραγωγή σπέρματος. Γι’ αυτόν το λόγο συνιστάται να μην υποβάλλετε τους όρχεις σε υπερβολική ζέστη (αποφεύγετε το μπάνιο σε ζεστό νερό για πολύ ώρα και τη χρήση laptop ακουμπισμένου απευθείας επάνω σας).
Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για το κατά πόσο η χρήση εσωρούχων τύπου «μπόξερ» είναι καλύτερα από τα «σλιπ». Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να αποφύγετε την υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία, τα στενά εσώρουχα δεν συνιστώνται.

Διατροφή: Συνιστάται μια ισορροπημένη διατροφή, με μεγάλη πρόσληψη λαχανικών και φρούτων, σε συνδυασμό με επαρκή κατανάλωση υγρών. Οι άνδρες θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν σόγια σε μεγάλες ποσότητες, καθώς περιέχουν μικρές ποσότητες φυτοοιστρογόνων.

Σωματική άσκηση: Η ήπια σωματική άσκηση είναι ευεργετική για την ποιότητα του σπέρματος. Η υπερβολική άσκηση, ωστόσο, μπορεί να είναι εξίσου κακή με το να μην έχετε καμία φυσική δραστηριότητα.

Καφεΐνη: Συνιστάται ο περιορισμός της κατανάλωσης ροφημάτων/αναψυκτικών με καφεΐνη σε 1 ή 2 την ημέρα.

Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι: Εάν εργάζεστε ή είστε εκτθειμένοι σε περιβάλλον με τοξικές ουσίες (όπως φυτοφάρμακα, οργανικούς διαλύτες, αναθυμιάσεις ή ακτινοβολία) είναι πιθανό να προκαλείται βλάβη στην ποιότητα του σπέρματός σας.